Senaste nytt från Warré-kuporna kapitel 6 (2015-01-19)

Resumé: Föreningen köpte och befolkade en Warré-kupa under sommaren 2014. På grund av bi-trängseln i bigården på Kulbacken erbjöd sig Manfred att härbärgera föreningens Warré-kupa och ett samhälle i LN uppstaplingskupa i sin trädgård där han redan hade en egen Warré-kupa.

Här följer Manfreds pinfärska rapport i text och bild:

Samhället som jag tar hand om består av riktigt mörka bin och de var till skillnad från såväl de i LN-kupan och mina egna (ett samhälle från Leif och tre från Vikbolandets ”ligustica”) de som var första ut på morgonen och sist in på kvällen.
På samma sätt när det duggade – när alla andra knappt visade sig vid flustret, så flög de!!!
Hoppas verkligen att de överlever vintern, för en avläggare skulle jag gärna vilja ha av just dessa bin.
Som jag har berättat tidigare: de ville inte fortsätta att bygga ut i låda två neråt. Därför tog jag bort listerna och det gjorde susen.
De hann i alla fall bygga ut sammanlagt en och en halv låda innan hösten kom.
Foder fick de i stort sett under hela tiden (sommaren var ju väldigt torr med lite nektar, dessutom var det ju ett litet samhälle som kunde behöva all hjälp det kunde få).
Det blev ungefär 12 kg sockerlösning under säsongen och hela översta lådan blev i alla full med vinterförråd (förvisso en ”salig blandning” av deras egen honung och sockerlösning).
På bottenbrädan kunde jag se ett fåtal Varroa under sensommaren.
I slutet av november fick de oxalsyra i ångform och ett 20 tal kvalster föll ner de första 8 dagar, därefter avtog det tvärt (allt enligt en gjord undersökning som omfattade 1500 samhällen med denna typ av bekämpning) för att nu vara nere på noll.
De vanliga LN samhället? (jag har ju ingen erfarenhet) De döda bin som fallit ner under vintern rakar jag ut då och då och nu sitter det lilla samhället så här (i går):
Enligt Leif så är det inte oroande få bin, så än finns det gott hopp om att övervintringen går vägen.
En markant skillnad mellan LN- och Warré kupan är ljudet: i alla Warré kuporna är surret när jag lyssnar med örat mot kupan betydligt lägre än i LN kupan, och det trots att denna är bättre isolerad!
Hur som helst – det är liv i alla kuporna än så länge och jag ser fram emot kommande säsong…

Leave a Reply