Västerviks biodlarförening Biodling, drottningodling, honung, Västervik

28 maj 2017

Vad händer?(2017-05-28)

Filed under: Allmänt om biodling — admin @ 20:38

Vid onsdagskvällens träff i föreningsbigården berättade Björn om något som förbryllat honom.

När han gått igenom ett av sina samhällen och skulle bege sig iväg från bigården märkte han en ovanlig aktivitet kring ett av de samhällena som han gått igenom.  Det var mycket bin i luften framför, bakom och under en av kuporna. Vid genomgången hade allt verkat normalt och bina hade varit lika kakfasta som trofasta mot sin biskötare.

Vad kunde ha hänt? Tappat drottningen? Fått en svärm som slagit sig ner under kupan eller…

Björn lämnade bigården, grubblade vidare samt frågade kamraterna i biföreningen om råd.

Vid en ny genomgång av samhället två veckor senare ser det ut så här:

På den övre bilden, tagen från sidan, kan en se hur bina slagit sig ner mellan kupbotten och plasten som legat på bänken som skydd mot stackmyror.

I det läget söker Björn igenom samhället för att se om bina har dragit upp några  viseceller. Men så är det inte utan ramarna är fyllda med både täckt och öppet yngel och dessutom går där en stor fin drottning!

På nästa bild är botten avlyft och det går att se hur bina sitter i en klunga under botten. Bina är lugna. I det läget misstänker Björn att det sitter en drottning i klungan under botten. Han tar då botten och skakar ner hela biklungan i en ny låda med både outbyggda och utbyggd mellanväggar med foder. Till sin förvåning upptäcker han då att det inte finns en tillstymmelse till vildbygge under botten. Bina har bara suttit tillsammans i en nästan handbollsstor klunga utan att bygga ut något vax!

I det läget antar eller rättare sagt hoppas Björn att det i klunga har funnits en drottning som följt med klungan ner i den nya lådan som placeras precis bredvid den ursprungliga kupan (på bilden mitt på bänken). Anledningen till detta är att det nu är rätt mycket bin i luften och Björns förhoppning är då att bina från klungan skall söka sig in i den nya lådan lockade av ”sin” drottnings doftsignaler.

Om teorin stämmer kommer att visa sig vid nästa genomgång om en vecka. Än så länge kvarstår mysteriet och Björn är mycket glad över att bina trots allt stök aldrig visat någon tendens till ilska.

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress