Västerviks biodlarförening Biodling, drottningodling, honung, Västervik

19 januari 2010

Aktuellt (2021-11-14)

Filed under: — admin @ 21:42

Filmtips från Norra Kalmar biodlardistrikt se vidare info https://norra-kalmar.biodlarna.se

Här nedan återfinns sådant som redan har varit aktuellt och nu är historia!

Träffa biodlare.

Biodlare i Västerviks biodlarförening träffas varje onsdag kl. 18 – ca 20 vid föreningsbigården i Marsbäcken. Då säljer vi även föreningens honung. Alla välkomna!

Nybörjarcirkel i biodling våren 2021.

Nu har nybörjarcirkeln startat. Nästa träff blir onsdagens den 16 juni kl. 17 vid föreningsbigården vid Marsbäcken.

De som är intresserade av att följa studierna bör snarast anmäla sitt intresse till Björn Westeson. (bjorn.westeson@telia.com) som fortlöpande kommer att skicka ut information.

Nu har föreningens bin fått sitt vinterfoder.

Veronica dokumenterade med bildbevis. Varje samhälle fick en hink Bifor och nu hoppas vi att bina inte rövar från varandra. Vid ett först ögonkast på bilderna nedan kan man förledas att tro att Muminfamiljen har höstträff på Marsbäcken men så är inte fallet. Flitiga biodlare bäddar för att bina ska klara vintern. Nästa ingrepp i samhällena kommer att bli när vi ger oxalsyra men innan dess kommer det nog att finnas anledning att träffas i föreningsbigården.

Så här gick det till vid slutskattningen 9 september.

Lugnt och stilla plockade vi bort skattlådorna och borstade bort de få bin som fanns kvar på ramarna. Bitömmarna hade suttit på i en vecka. Därefter gick vi igenom yngellådorna, plockade bort de ramar som hade tillräckligt med täckt honung dvs ca 2/3 och ersatte med utslungade ramar eller med ramar med mellanväggar. Vid det här momentet är det mycket viktigt att hitta drottningen samt att se till att hon inte skadas samt att hon kommer att finnas kvar i yngelrummet. I några samhällen fanns fortfarande täckt yngel. Rent allmänt kunde vi konstatera att bistyrkan var tillfredsställande i samtliga samhällen. Även avläggarna hade vuxit till sig bra tack vare ett par veckors stödfodring med foderdeg. Nästa moment blir att ge bina vinterfoder men eftersom slutskattningen skedde mitt på dagen bestämde vi oss för att vänta med vinterfodret till nästa onsdags kväll för att inte riskera att bina rövar foder från svagare samhällen.

Spännande fortsättning med de nya drottningarna och ett glädjande PS!

Idag onsdagen den 19 augusti var det dags att se om tillsättningen av de nya drottningarna lyckats. I den första avläggaren kunde vi snabbt konstatera att drottningen var befriad från försändelseburen. Så långt var allt frid och fröjd. Nu gällde det bara att se var den nya blåmärkta drottning höll hus och om hon börjat lägga ägg. Vi hittade ingen blåmärkt drottning men väl en omärkt uppmatad drottning. Förbryllande. Kunde färgen redan vara avskavd? Inte så troligt. Förbryllade gick vi vidare för att se om de andra drottningarna var antagna. Det var dom och det blå märket fanns kvar. Ett fall för Sherlock Holmes. Med hjälp av det förträffliga! (sic) rapportpapperet som var exemplariskt ifyllt kunde vi se från vilket samhälle ramarna till avläggaren hämtats. Och det var ett samhälle med en märkt drottning så det kunde alltså inte vara det samhällets drottning som följt med av misstag. Ny hypotes. Samhället där vi hämtade ramar till avläggaren var mitt uppe i ett stilla byte och det var en ungdrottning som följde med till avläggaren och därefter tog kål på vår inköpta blåmärkta drottning!

Ingen kan väl påstå att biodlandet aldrig bjuder på oväntade överraskningar? Nu kan vi konstatera att det finns nya drottningar i samtliga nya avläggare. Två märkta från Visingsö och en omärkt av traktens blandning. Nästa gång märker vi henne och ser om det är ett nytt stilla byte på gång i samhället där vi tog yngelramar. (Det blev kanske lite långt det här men vi som var med på Marsbäcken vill gärna dela med oss av det som hände. Alltid lär man sig något!

PS. Idag kom ett brev från Västerviks kommun med ett meddelande om att Västerviks biodlarförening fått ett bidrag på 4 000:- för vår fortsatta upprustning av föreningslokalen! Ett meddelande som möttes med applåder av oss som var med på onsdagsträffen. DS.

Onsdagsträffarna kommer att fortsätta augusti ut – slutskattning, slungning, mm. Alla är givetvis välkomna och vi strävar efter att hålla rekommenderade coronaavstånd.

Nya drottningar.

Föreningen har köpt tre drottningar som är parade på Visingsö, och igår onsdagen den 12 augusti kom dom med posten! Vid onsdagsträffen i föreningsbigården gjorde vi tre avläggare till vilka vi tillsatte de nya drottningarna som är äggläggande och märkta med årets färg – blått. Nu håller vi tummarna och hoppas att drottningarna bli antagna. På onsdag vet vi hur det har gått!

Många följebin höll drottningarna sällskap på resan till Marsbäcken.
Drottningburen på plats.
Här görs avläggare under stor koncentration så att ingen drottning av misstag följer med till avläggaren.
Ramar med mycket täckt och snart utkrypande yngel blir en bra start för avläggarna.

Renoveringsarbetet av våra bodar.

Det går fortfarande framåt om än inte med stormsteg så framåt

”Det växande slottet”

Det är lite som att dansa foxtrot, men det går framåt även om söndagens tre flitiga biodlare svettades en del utmed bodväggen och med solen i söder.

(Slottet är det något outgrundliga namnet på våra bodar. Det växande slottet figurerar i Strindbergs drama Ett drömspel.)

Renoveringen av våra bodar på Marsbäcken

Panelen borta!

Ny förhydringspapp på plats.

Bitillsyn

I onsdags kom ”vår” bitillsyningsman på besök. Dalibor Miletic granskade de samhällen som föreningen nu säljer till de som följt årets nybörjarcirkel och till de som vill passa på att utöka sin biodling. Dalibor informerade även om gällande regler, och vad man som biodlare bör vara observant på. En givande träff där vi hela tiden försökte hålla de avstånd som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten.

Bidräkt skyddar inte mot coronavirus men väl mot närgångna bin!

Onsdagsträffarna i bigården

Stor uppslutning vid årets upptaktsmöte. Nu följer ett pärlband av onsdagsträffar. Respektera Folkhälsomyndighetens rekommendationer stanna hemma om du känner dig dålig. Det kommer fler onsdagar!

Vid upptaktsmötet gjorde vi en snabb koll av samtliga samhällen och kunde konstatera att där fanns äggläggande drottningar.

Nya och gamla på upptaktsmöte.


Nu har föreningens bidräkter blivit märkta.

Upptaktsmöte

Onsdagen den 6 maj kl. 18, Föreningsbigården på Marsbäcken. Om vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer så kommer kvällen förhoppningsvis bli en fin upptakt för föreningens bi år. https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Nybörjarcirkel i biodling

Nybörjarcirkeln fortsätter nu med praktiska övningar i Föreningsbigården på Marsbäcken varje onsdag kl. 18.

Alla välkomna men anmäl gärna i förväg till bjorn.westeson@telia.com

Vill du bli biodlare eller vill du ”bara” veta mer om binas liv? Då bör du gå en nybörjarcirkel i biodling!

Anmäl ditt intresse och ställ dina frågor till bjorn.westeson@telia.com

Ingen deltagaravgift.

Årsmöte

pastedGraphic.png

Kallelse till årsmöte i Västerviks biodlarförening 

Tid: Onsdagen den 27 november kl.18.
Plats: Mejeriet, Vårdträdsplan, Västervik. 

Förslag till dagordning och övriga årsmöteshandlingar skickas ut senare.
Motioner skall skickas till styrelsen senast den 5 november så att styrelsen hinner behandla motionerna innan årsmötet. 

Styrelsen/ Björn Westeson eu

Inbjudan 

Lennart Johansson, utbildningsansvarig på SBR, kommer till Vena-Hultsfreds biodlarförening
lördagen den 14 sept kl. 14 och berättar om utbildningar och hur man rekryterar medlemmar.
Vi kommer att vara på Torbjörn Engelkes loge, adress Mellangården i Norrhult
Avtagsvägen till Norrhult är skyltad på två ställen från vägen mellan Hultsfred och Vena.
Vår föreningsbigård ligger i närheten av Mellangården om någon är intresserad av att se den.

Det blir en fikapaus till självkostnadspris.
För att Torbjörn ska veta hur många stolar han ska ta fram vill han ha anmälan från deltagarna
helst via mejl 
torbjorn.engelkes@gmail.com eller tel. 070-865 43 79 senast lördag den 7 september.

Välkommen!
Styrelsen Vena-Hultsfreds biodlarförening

Spännande föreläsning om honung. FRÅN FOLKTRO TILL SKOLMEDICIN – honungens fantastiska egenskaper 

Reservera söndagen den 29 sept kl 1400 – 1630 till en föreläsning om honung på Västerviks Naturum/Västerviks museum.
Vi har lyckats få hit Alexandra de Paolo som är en erkänt skicklig föreläsare. Några av er har säkert läst Lotta Fabricius Kristiansens och hennes artiklar i Bitidningen eller sett hennes program ”Örtskolan” i TV.
Föreläsningen annonserades i senaste numret av Bitidningen och det kommer en annons i Västervikstidningen under rubriken ”Kultur i veckan”.
Arrangemanget vänder sig till alla som är intresserade av eller nyfikna på honung oavsett om man är biodlare eller ej.
Väl mött.

Besök av Dalibor Miletic, bitillsyningsman

Onsdagen den 26 juni kom Dalibor till föreningsbigården och berättade om sitt arbete, en del om bisjukdomar och som avslutning besiktigade han ett par samhällen som nu kan flytta hem till sina nya ägare. Ett uppskattat besök trots det allvarliga ämnet.

Dalibor påminde även om skyldigheten att anmäla var man har sina bisamhällen till länsstyrelsen i Östergötland samt att det nu är nya regler som gäller  för flyttning av bin, vax och kupmaterial.

Full art i föreningsbigården på Marsbäcken

Nu är vi i gång med att göra avläggare och förbereda bisamhällen som snart skall flytta hem till en del av de nybörjare som följt årets nybörjarcirkel. Det är bra uppslutning på onsdagsträffarna och det gäller inte endast vid det avslutande fikat!

Idag fick föreningen besked om att Västerviks kommun beviljat ett bidrag på 10.000:- som stöd i vår strävan att öka allmänhetens kunskaper bin, biodling och honung. Tjustbygdens sparbank har dessutom helt spontant gett oss 5.000:- som en ”Hjärtegåva”. Mycket roligt att vårt arbete uppmärksammas och sporrande för oss att bli ännu bättre.

På lördag har vi en gemensam arbetsdag med start kl. 10.

Med så många duktiga medlemmar blir det alltid gott onsdagsfika!


En hjärtegåva som värmde lite extra eftersom den var helt oväntad och kvällen lite kylig.

Lyckad resa till Skogens honung!

Ett drygt tjugotal nya och gamla biodlare från Västerviks biodlarförening  har nu besökt Skogens honung. Lars Johansson visade runt bland de biredskap han har i lager och sist men inte minst så fikade vi tillsammans och avsmakade en del av caféets läckerheter!

Tur med vädret hade vi också och bina fick ett blommande päronträd att sjunga.

Gemensam resa till Skogens Honung den 12 maj.

Målet för resan är i första hand att göra något gemensamt genom ett besök vid Skogens Honung där vi blir guidade bland bisamhällen, får information om biredskap samt fikar gemensamt. Föreningen bjuder på fika.

Det kommer att finnas möjlighet att köpa biredskap. Skogens Honung är återförsäljare för Biredskapsfabriken i Töreboda. Detaljerad information skickas ut via e-post.

Årets nybörjarcirkel i biodling startade 2019-03-06 kl. 18 i Studieförbundet Vuxenskolans lokaler Kolonivägen 5, Västervik.

Kommande träffar i cirkeln blir 3 april, 10 april och 17 april därefter fortsätter DN praktiska delen av cirkeln den 24 april i föreningsbigården vid Marsbäcken.

Vi inleder med några träffar med teori som från slutet av april följs av mer praktiska studier i vår föreningsbigård vid Marsbäcken.

Vi tar inte ut någon avgift för de som deltar i studiecirkeln, som genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Intresserade kan anmäla sig via epost till bjorn.westeson@telia.com eller till Studieförbundet Vuxenskolan.

Alla är välkomna!

Årsmötet hålls den 28 november kl. 18 i Mejeriet, Vårdträdsplan 3, Västervik.

Möteshandlingar har skickats ut till samtliga medlemmar. I anslutning till mötet berättar Anders Palm om allergier som en kan drabbas av i samband med biodling. Efter mötet kommer oxalsyra att distribueras till de medlemmar som lämnat i årsrapport.

Möteshandlingarna återfinns under rubriken Protokoll och rapporter.

Arrangemang anordnat av Norra Kalmar läns biodlardistrikt

På torsdag den 29:e november kl 18 – 21 kommer Preben Kristiansen från Jordbruksverket till Frödinge bygdegård för att föreläsa om åtgärder mot varroa och hur man håller bisamhällen friska. Dessutom kommer han att informera om den nya föreskriften om bisjukdomar som träder i kraft 2019.

Föreläsningen är kostnadsfri. Anmälan sker till nicjo987@gmail.com senast den 28:e november, så vi vet hur många som kommer.

Varmt välkomna!
Niclas Johansson
Ordförande Norra Kalmar läns biodlardistrikt

Här finns filmen från Biodlingens dag:

https://youtu.be/UlV2GqxIqvI

 Biodlingens dag

Informationen om hur du går tillväga när du skall ympa din honung hittar du under rubriken ”Allmänt om biodling”

Resan till Julita

Lördagen den 26 maj fyllde medlemmar från Västerviks biodlarförening tillsammans med medlemmar i Tjust Hushållningsgille en buss som i strålande solsken förde oss till Julita Gård.

Här kommer en del bildbevis från utflykten, som visserligen inte handlade så mycket om bin utan gav andra kulturhistoriska inblickar. Och trevligt var det!

Kalle tar stöd mot ett av Julita biförenings samhällen. (Aktiviteten bland bina var rätt låg, men dom pustade antagligen ut efter ansträngande dagar bland fruktträdsgenbankens alla fruktträd.)

 

Resan till Julita

Resan t Julita (klicka på länken)

Nybörjarcirkeln i biodling

Anmälningarna är nu så många att vi inte kommer att rymmas i Vuxenskolans lokaler om vi inte sätter stopp för fler anmälningar. Nya anmälningar placeras därför på en reservlista.

Nybörjarcirkel för de som är intresserade av bin och vill pröva på biodling.

Årets studiecirkel börjar onsdagen den 7 mars kl 18. Vi inleder med några träffar med teori som från slutet av april följs av mer praktiska studier i vår föreningsbigård vid Marsbäcken.

Vi tar inte ut någon avgift för de som deltar i studiecirkeln, som genomförs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan.

Intresserade kan anmäla sig via epost till bjorn.westeson@telia.com eller till Studieförbundet Vuxenskolan.

Alla är välkomna!

 Föreningens årsmöte 

Kallelse till föreningens årsmöte är utskickad för ett par veckor sedan. Årsmöteshandlingarna kommer inom kort.

Mötet äger rum onsdagen den 22 november kl 18 i Bowlinghallen, Västervik 

Vid årsmötet kommer även oxalsyra att distribueras till de som så önskar och har lämnat årsrapport till björn.westeson@telia.com senast den 10 november.

Vi kommer allt närmre ett slungrum.

Nu är väggar och tak målade en första gång. Det blev lite flammigt men med en strykning till kommer det att bli ännu finare.

Slungrummet på väg mot fullbordan.

Vi är många och tillsammans gör vi underverk! 

Lite bilder från arbetsdagen den 19 augusti.

Dagens första fikapaus.


Fortsatt fikande.


Kerstin på väg mot nya uppgifter.


Kalle begrundar en del av all bråte som dolts i de två bodarna.


För att kunna reparera så måste bodarna först tömmas.


Anna i koncentrerat arbete.


Enbuskarnas vän Maria har övertygat oss alla om att enriset skall hålla mössen bort! (för säkerhets skull så täta vi även från insidan…)


Två långa ”snickare”.


Håller Kalle ett fast grepp om plånboken? Tur att föreningen har en stabil ekonomi för under den här arbetsdagen gjorde vi av med en del slantar till materialinköp.


Munter paus i arbetet.


Janne i berättartagen.

Med så många lustfyllda bilder från en lyckad arbetsdag så är det förstås lätt att bli nyfiken på vad alla dessa biodlare åstadkom för resultat?  Tyvärr saknas bildbevis, men så mycket kan avslöjas som att i det blivande slungrummet finns nu ett stabilt nytt golv och rummet är nu även avstängt för möss! Även den andra boden är på god väg att bli mustät. Fönstren är kittade och inoljade. Ramar och lådor är genomgångna och rengjorda. Och sist men inte minst viktigt så har mycket gammalt skrämt sorterats bort.

Nu återstår en del smärre snickeriarbeten, inläggning av golvmatta i slungrummet, målning av väggar, fönster och tak samt eldragning…men fint kommer det att bli!

Här nedan följer arkiverat material – eller sådant som redan har blivit historia…

Liten arbetsträff.

Alla som vill vara med och lära sig att sätta avståndsstiften rätt samt att vara med och smälta in vax i trådade ramar bör komma till föreningsbigården i Marsbäcken onsdagen den 31 maj.

Tanken är att vi skall påbörja arbetet redan vid fyra-tiden och fortsätta fram till dess att den ordinarie träffen börjar kl. 18.

*

*

Föreningen har fått en uppmaning från Preben Kristiansen angående övervintring.

Följ uppmaningen och besvara enkäten!

”Den 5:e maj påbörjades årets enkätundersökning angående övervintringen. Ju fler svar som kommer in desto mer tillförlitlig kommer data kring denna att vara. Jag vore därför tacksam om ni vill uppmana era medlemmar att ägna några minuter åt att besvara enkäten, oavsett om alla deras samhällen har överlevt vintern eller om de har haft små eller stora förluster.

Länk till enkäten kommer man till genom att klicka på puffen ”Enkät om övervintringen” som ligger under bilden på biet i facelia på www.biodlarna.se.

Enkäten kan besvaras fram till och med den 4:e juni.

Med vänliga hälsningar

Preben Kristiansen

Bihälsokonsulent

preben.kristiansen@biodlarna.se ”

Resan till Biredskapsfabriken – en lyckad utflykt!

En heldag i en gul buss som fylldes med biredskap, glada skratt och stundtals slumrande biodlare genom ett förbiilande vårfagert landskap.

De flesta, ja kanske alla, var nog rätt nöjda med både utflykten och det fina mottagandet på Biredskapsfabriken i Töreboda.

Den vackra landskyrkan i Askersund byggd 1664 – 1670.


Maria höll i överraskningslotteriet från Biredskapfabriken med samma fasta hand som hon höll i hela researrangemanget.


Thomas blev en av de lyckliga vinnarna i lotteriet med priser från Birdskapsfabriken.


Förbiilande landskap…


Här finns de flesta biodlande resenärerna inför avfärden från fika och glasspausen i Askersund.

Nybörjarcirkeln fortsätter!

Nybörjarcirkeln har nu med god fart och stor uppslutning klarat av de fyra teorikvällarna. Nu fortsätter cirkeln med praktisk tillämpning av de förvärvade kunskaperna i föreningsbigården på Marsbäcken. Första omgången blir vid föreningens upptaktsmöte onsdagen den 26 april kl. 18. (För de som händelsevis inte hittar till föreningsbigården finns en karta på hemsidans startsida. Därefter fortsätter vi nybörjarcirkelns praktiska del varje onsdag kl. 18 fram till Midsommar.

Alla intresserade är välkomna!

Studiecirkel för  nybörjare

Alla som vill bli biodlare, lära sig mer om bin och deras betydelse i naturen är välkomna till årets studiecirkel som vi genomför i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan i Västervik. Deltagandet är kostnadsfritt men en viss kostnad för studiematerial kan bli aktuell.

Vi inleder med fyra mer teoretiskt inriktade träffar som vi därefter följer upp med praktiska övningar i föreningsbigården på Marsbäcken.

Start onsdagen den 1 mars kl. 18 i Vuxenskolans lokaler Kolonivägen 5, Västervik. Frågor och anmälan till Björn Westeson björn.westeson@telia.com


Besöket på parningsstationen på Visingsö

Trettio personer följde med på heldagsutflykten till Visingsö den 29 maj, och det blev ett i alla avseenden lyckat besök.

Lars Forsberg, som är föreståndare för parningsstationen gav en mycket innehållsrik beskrivning av skötseln och det fortlöpande arbetet vid parningsstationen. Centralt i hans redogörelse var att det är kunskap/fakta som är av avgörande betydelse för att biodlandet skall bli framgångsrikt. För att få fram fakta så måste man dokumentera vad som görs samt vad det får för effekter. Det räcker inte med känsla och att en gör som en alltid brukat göra.

IMG_5304

IMG_5305

Lars Forsberg beskriver kupvågens olika funktioner.

Lars Forsberg beskriver kupvågens olika funktioner.


Kupvågen är uppkopplad mot internet och förändringarna kan följas i olika diagram.

Kupvågen är uppkopplad mot internet och förändringarna kan följas i olika diagram.

Slutskattat i bigården på Marsbäcken 2015

I onsdags – 2 september – hjälptes vi åt att skatta samhällena i Marsbäcken samt invintra med Bifor. Resultatet blev mycket gott med tanke på den dåliga starten på sommaren med kyla och regn.

IMG_0095

Här skattas Warrékupan på en av sina vackert byggda och honungsfyllda ramar. Finns det avsättning för kakhonung i Västervikstrakten? (Observera att här har bina byggt vax endast från en överlist. Mer äkta än så här kan det svårligen bli!)

 Honung, honung, honung…

Alla biodlare och andra som är intresserade av honung, – sorter, hantering och inte minst hur man optimerar sin honungsskörd – inbjuds till Västerviks biodlarförenings bigård på Marsbäcken onsdagen den 29 juli kl. 18 då Walle Johansson kommer att dela med sig av sina kunskaper i ämnet.

Varmt välkomna!

Läs detta inför bedömningen av honungen och hur du beställer etiketter: http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/894/1/

Trött på att röra honungen? Ympa!

Här finns det en bra vägledning: http://www.uffelagerqvist.se/biodling/ympning.pdf

Janne visar hur man med bågsnittsmetoden kan odla drottningar.

I förberedelsearbetet ingick att hämta en ram med mycket spätt yngel från ett av parningssamhällena på Gränsö. Inlindad i en fuktig handduk anlände ramen till föreningsbigården.

Först valde vi ut ett starkt samhälle och tog fram en låda med mellanväggar.

Lådan med mellanväggar är den gröna och Janne håller sin hand på skattlådan.

Sedan ställde han undan skattlådan och letade reda på ramen med drottningen i yngelrummet.

Janne på drottningjakt i yngelrummet och givetvis så är det ordförande Thomas som först får syn på drottningen.

Ramen med drottningen håller vi medan den översta av yngelrummet två lådor lyfts bort. Den gröna lådan med mellanväggar placeras nu som översta låda i yngelrummet och förses med ytterligare någon ram med bin innan ramen med drottningen också placeras där. Därefter på med spärrgaller och skattlåda!
När detta är gjort kommer ramen med spätt yngel från Gränsö fram och Janne gör ett fint bågformat snitt i vaxkakan så nära de späda ynglen som möjligt.
Ovanpå skattlådan läggs nu en tät plywoodskiva, och ovanpå den placeras den låda som tidigare var överlåda i yngelrummet. I den placeras ramen med bågsnittet.

Längst ner på bilden kan man se den gröna lådan – låda två i yngelrummet- därefter kommer spärrgallret, skattlådan, plywoodskivan och överst den vicelösa lådan med ramen med bågsnittet!

Mellan den översta lådan och plywoodskivan sticker Janne in en pinne med 6-7 mm diameter och får på så sätt ett primitivt men fungerande fluster!

Nu är Jannes och alla andras förhoppning att bina i den översta lådan skall känna av sin vicelöshet och se de späda ynglen som en skänk från ovan att dra fram nya drottningar.

Hur det gick får vi veta på måndag för eftersom bågsnittet gjordes på en onsdag så bör det finnas en eller flera täckta viceceller på måndag. Spännande!

Nya medlemmar – nya idèer

Det allra roligaste med att föreningen har fått flera nya medlemmar de senaste åren är att det även har inneburit ett inflöde av nya tankar, förslag och idéer.

Vid en träff i bigården på Kulbacken för lite sedan kom Peter och Susanne med ett förslag till annorlunda kupbygge som vi förhoppningsvis kan testa under den kommande vintern. Peter formulerade deras tankar ungefär så här:

”Vi är lite nyfikna på att odla bi på lite mera naturligt sätt för att kanske minimera användningen av kemikalier mot varroan tex.

Och hittade den här hemsidan där det står väldigt mycket matnyttigt http://småbruk.se/category/biodling/

Den vetgirige med nyfikenheten i behåll kan läsa vidare på länken ovan.

Ett annat förslag som ligger närmare sitt förverkligande är testandet av en Warré-kupa. Manfred har ombesörjt beställningen av en kupa till föreningen, och den levereras förhoppningsvis inom kort. Läs mer om Warré-kupan via en länk i högerspaltens rubrik Länkar till andra bi-sidor.

Nytt fall av amerikansk yngelröta.

Läs mer under senaste nytt på hemsidans högerspalt.

Studiecirklarna tuffar på.

Aldrig tidigare har en studiecirkel för nybörjare  lockat så många som i år. Dagsnoteringen är tretton trevliga och vetgiriga cirkeldeltagare. Det här lovar gott för det kommande biåret.

Även studiecirkeln för de som hållit på några år samlar många deltagare både från vår egen förening och grannföreningar. Tyvärr finns det ingen bild ännu.
Nytt år nya studiecirklar:

Studiecirkel för nybörjare och andra nyfikna på biodling har sitt första möte onsdagen den 12 februari kl. 18. Anmälan till föreningens sekreterare Björn Westeson e-post: bjorn.westeson@telia.com för vidare information.

Studiecirkeln för de som har hållit på ett par år startar den 21 januari. Anmälan och information Leif Svensson: bileif.vastervik@telia.com. Se mer information i protokollet från årsmötet.

Här hittar du en länk till verksamhetsplanen för 2014:

Verksamhetsplan 2014

Skördemarknad

Söndagen den 25 augusti är det traditionsenlig sködemarknad på Kulbacken mellan kl 10 – 14. Biföreningens slitvarg Kalle har slungat föreningens honung samtidigt som han invigt Jennifer och Fredrik i detta ack så viktiga hantverk.

På skördemarknaden säljer vi föreningens honung och där behövs alla krafter med att tappa upp honung, klistra etiketter, svara på frågor och inte minst viktigt locka fler att bli biodlare. Vid vackert väder brukar försäljningen gå snabbt så det är bra om så många som möjligt kan komma innan kl 10 för att hjälpa till med förberedelserna.

Hög tid eller högtid för slungning

Innan slungningen gäller det att få bina att lämna skattlådorna. Det finns många tekniker för det. Vid träffen i bigården den 14 augusti visade Brett den bitömmare han tillverkat. Modellen är uppskattad och används av många i föreningen.

Så här ser den ut:

Bitömmaren sedd från undersidan dvs från yngelrummet.

Bitömmaren är enkel att göra och vitsordat effektiv.

Gemensam beställning av Bifor.

De som vill vara med och beställa Bifor – och annat material –  från Biredskapsfabriken i Töreboda skall meddela detta via epost till Björn senast måndagen den 12 augusti. De som vill beställa övrigt material måste ange beställningsnummer.

Vimmerbyträffen

Söndagen den 11 augusti på Folkhögsskolan i Vimmerby.

PROGRAM

13.00 samling med kaffe med dopp.

13.30 – 14.30  Föredrag av professor Ingemar Fries från sveriges lantbruksuniverstitet i Uppsala. Ämnet är  ”BIHÄLSA”

14.30 – 15.00  kaffe

15.00 – 16.00 fortsättning med Ingemar Fries.

16.30  Middag. Till middag serveras honungsglacerade fläskotletter med  äppelcidersås samt rostad potatis med honung och gräslök.

Kostnad för detta är 150 kronor per person.

Anmälan till Bo.Svenssona´Vimmerby.SE  0492-43051 på mejl eller telefon senast den 5 augusti

Nya drottningar – nya samhällen

Vid den senaste träffen i föreningsbigården diskuterade vi vad som kan vara aktuellt att göra i bigården.

I total enighet bestämde vi oss för att göra ett par avläggare för att kompensera för de förluster vi haft på grund av den amerikanska yngelrötan. Vi bestämde oss för att göra två sorters avläggare, dels genom att tillsätta parade drottningar och dels genom att tillsätta täckta viceceller.

Föreningsbigården är ju till för att vi på ett pedagogiskt sätt skall kunna förmedla och öka kunskapen när det gäller olika moment i biodlandet. Leif lovade att lotsa oss fram till flera fina avläggare! Den här gången skall vi använda oss av de ”trillingbottnar” som vi snickrade under ett par mörka vinterkvällar för ett par år sedan. Celler och parade drottningar köper vi av Leif.

Amerikans yngelröta

Efter våra misstankar om amerikansk yngelröta i ett par samhällen i föreningens bigård tillkallades bitillsyningsman Anders Svensson, som kunde bekräfta misstankarna. I fyra samhällen fanns tydliga spår. De samhällena har dödats genom Kalle och Roberts försorg.

I går brändes de tre trågkupor där smittan konstaterats. Allt brändes dvs ramar, vax, isolering och annat gammalt bråte som fanns i kuporna. Den Readankupa med ett smittat samhälle skall vi göra en grundlig sanering av låda, botten och tak.

Kalle och Robert ser hur de tre gamla trågkuporna brinner upp.

Alla medlemmar uppmanas nu till skärpt uppmärksamhet vid genomgång av de egna samhällena. Vid vårt kommande onsdagsmöte den 29 maj kommer vi att informera om vad som nu gäller vid hantering av bin. Alla samhällen inom en radie på 3 km skall besiktigas av bitillsyningsman.
Full fart i bigården

1 maj demonstrerade en stor del av föreningens medlemmar – sin arbetslust på Kulbacken.

startklar?

Klart för start?


Upp pröva dina vingar!


Föreningens pålitliga arbetsbi – Kalle har just fått fart på pusten.


Kön ringlar sig lång för att se hur samhället har utvecklat sig.


Ser ni några ägg?


Peter prövar om de teoretiska kunkaperna fungerar i praktiken.


Om bina sitter lika tätt på ramarna som biodlarna vid kuporna så kan vi se fram emot ett lyckat biår!

Gemensam beställning av material.

En beställningsblankett finns nu på hemsidans vänsterspalt ”För medlemmar”. Övrig information hittar du under rubriken Senaste nytt – Säsongen inledd på denna sida.

Studiecirkeldeltagarna närmar sig nu bikuporna.

Vid föreningens upptaktsmöte onsdagen den 24 april kl. 18 i bigården på Kulbacken kommer deltagarna i studiecirkeln för nybörjare att för första gången ställas öga mot öga med föreningens flitiga bin och medlemmar. Tag väl hand om dom!

Alla är som vanligt välkomna till denna och alla följande onsdagsträffar på Kulbacken där vi gemensamt sköter föreningens samhällen samt utbyter erfarenheter vid fikat.

Onsdagen den 27 mars kl. 18.30 inleds årets studiecirkel.

Alla som vill lära sig mer om biodling för att kunna pröva på livet som biodlare är välkomna. De tre mer teoretiskt inriktade studieträffarna är förlagda till Studieförbundet Vuxenskolans lokaler på Kolonivägen 5 ( hitta dit via kartan http://kartor.eniro.se/m/nm8jE ). De kommande träffarna äger rum den 3 och den 17 april kl.18.30, och därefter fortsätter studierna med mer praktisk inriktning varje onsdag fr.o.m. den 24 april vid föreningens bigård på Kulbacken. Alla är välkomna!

Studiecirkel i biodling för nybörjare och andra som vill friska upp sina kunskaper.

Studierna kommer att varva teori och praktik i biodlingens grunder med målsättningen att alla som följer cirkeln mot slutet av studierna skall kunna klara av de olika arbetsmomenten under biåret och sköta egna samhällen.

Efter ett par inledande träffar under vårvintern kommer de avslutande studierna att vara förlagda till föreningens bigård på Kulbacken i anslutning till föreningens ordinarie onsdagsmöten.

Alla intresserade är välkomna till årets första allmänna medlemsmöte tisdagen den 12 mars kl. 18.30 på Västerviks gymnasium ingång från Östersjövägen. Vid det mötet kommer vi bland annat att bestämma tider och plats för studiecirkeln som genomförs med stöd från Studieförbundet Vuxenskolan.

Årsmötet är framflyttat till onsdagen den 21 november 2012!

Platsen är som tidigare Västerviks gymnasium med ingång från Östersjövägen och klockslaget 18.30.

Alla är mycket välkomna – och de som i förväg har anmält behov av oxalsyra till Ove Henriksson och har med sig ett lämpligt kärl kommer att få det i anslutning till årsmötet.

Slutskattning och invintring

På onsdag den 5 september gör vi slutskattning och invintring av föreningens alla samhällen på Kulbacken och på Gränsö.

Alla goda krafter behövs och som alltid så är även den här träffen ett gyllene tillfälle att lära sig något nytt, fråga om något eller bara ha trevligt tillsammans med föreningens bin och biodlare. Tag med biborste, kupkniv och slöja…

Gränsö parningsstation sommaren 2012

I år tar vi åter emot oparade drottningar för parning vid vår parningsstation till låg kostnad och rationell hantering.

Så här går det till: Anmäl ditt intresse till Björn Westeson via e-post: bjorn.westeson@telia.com.

Möjliga mottagningsdatum är 5 juni, 13 juni, 20 juni och 27 juni. Du kommer att få ett svar via e-post med besked om det finns plats på beställt datum. Samtidigt med bekräftelsen kommer ett PM med detaljerade beskrivningar om den praktiska hanteringen.

Drottningar tas emot i tillsättningsburar med följebin, som skickas i ett vanligt brev, och returneras i samma burar efter 10 – 14 dagar vid lyckad parning.

Drönarstam LS09132, äldre ligusticastam med bred avelsbas. Kostnaden är 100 kronor för varje mottagen drottning.

Resultaten vid vår parningsstation var 2010 fullt i nivå med resultatet på andra parningsstationer som tar emot småsamhällen med oparade drottningar för parning.

Välkommen med din bokning!

 

Nu rör det på sig!

Både i och utanför kuporna märks binas tilltagande våryra.

Det ser ut som om vi har haft en mycket lyckad övervintring både i föreningsbigården och bland våra enskilda samhällen. Nu gäller det att klara de förrädiska vårveckorna också. Rensade bottnar och återkommande kontroll av fodertillgången i kuporna är nu extra viktigt. Ett par dagar med kyligt väder – vindar från havet – får bina att hålla sig hemma och då går det snabbt åt mängder av foder både till yngelmatning och den egna överlevnaden. Varma dagar kan man också passa på att kontrollera att myrorna inte har hittat fram till bisamhällenas söta förråd. Dubbel kraftig ”byggplast” under kuporna eller Myrr runt kuporna kan hjälpa till att hålla myrinvationen borta.

Titta på en film om ett annat sätt att bedriva biodling bland ”Länkar till andra bisidor”. Fascinerande om än inte precis som vi hanterar våra bin…

Studiecirkeln är inte längre helt ny.

Aldrig har vi väl haft en så stor och vetgirig studiecirkel som i år! Det bådar gott för den kommande säsongen i bigård och parningsstation.

Onsdagen den 30 november började årets nybörjarcirkel för de som är nyfikna på biodling och de som vill utveckla sina redan vunna kunskaper. Det är aldrig för sent att börja en studiecirkel! Leif Svensson är studiecirkelledare. Kontakta honom eller någon annan i styrelsen om du har några frågor.

En del av de som följer studiecirkeln.

Honung, honung, honung…

Inga kommentarer »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress